Is een infrarood verwarming gunstiger?

Is een infrarood verwarming gunstiger?

In de zoektocht naar efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingssystemen wordt infrarood verwarming steeds vaker genoemd als een aantrekkelijke optie. Maar wat houdt infrarood verwarming precies in en is het werkelijk gunstiger dan traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren of vloerverwarming?

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een vorm van verwarming die werkt op basis van infraroodstraling. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die de lucht verwarmen om de ruimte op te warmen, werkt infraroodverwarming door directe straling van warmte naar objecten en mensen in de ruimte. De bron van infraroodstraling in deze verwarmingssystemen zijn speciale infraroodpanelen of -lampen.

De werking van infrarood verwarming

Bij infrarood verwarming worden objecten, muren en mensen in de ruimte rechtstreeks verwarmd door de infraroodstraling. Deze warme objecten geven vervolgens op hun beurt warmte af aan de omringende lucht, waardoor de gehele ruimte geleidelijk wordt verwarmd. Dit proces verschilt van traditionele verwarmingssystemen, waarbij lucht als medium fungeert om warmte te verspreiden.

Voordelen van infrarood verwarming

  1. Infrarood verwarming verwarmt niet onnodig de lucht, zoals bij traditionele verwarmingssystemen, waardoor er geen warmteverlies optreedt door convectie. Dit kan leiden tot een efficiënter energieverbruik.
  2. Infraroodstraling verwarmt direct objecten en mensen, waardoor een aangename warmte ontstaat die vergelijkbaar is met de warmte van de zon. Hierdoor voelt de verwarmde ruimte comfortabeler aan.
  3. Infraroodverwarming heeft meestal een kortere opwarmtijd in vergelijking met andere verwarmingssystemen, omdat het direct warmte afgeeft aan de objecten en mensen in de ruimte.
  4. Infraroodstraling kan gunstig zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals spier- en gewrichtspijn, omdat het vergelijkbaar is met de warmte die natuurlijk wordt geproduceerd door ons eigen lichaam.

Nadelen van infrarood verwarming

  1. Infraroodstraling werkt op basis van directe lijnstraling, wat betekent dat de verwarmde objecten zich binnen het gezichtsveld van de infraroodbron moeten bevinden. Dit kan een beperking zijn bij het verwarmen van grotere ruimtes.
  2. De initiële kosten van infraroodverwarming kunnen hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Dit kan beginners ontmoedigen om voor deze optie te kiezen.
  3. Infraroodverwarmingssystemen werken meestal op elektriciteit, wat in sommige gebieden duurder kan zijn dan andere energiebronnen.
  4. Infrarood verwarming verwarmt objecten en mensen, maar niet de lucht, waardoor er minder luchtcirculatie is. Dit kan een nadeel zijn voor mensen die de voorkeur geven aan een gelijkmatige verdeling van warmte in de hele ruimte.
Is een infrarood verwarming gunstiger?
Schuiven naar boven